Ιστορία

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ (1445/1455 - 1506) 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

Mια από τις σημαντικότερες ιστορικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής Αναγέννησης αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, είναι ο Χριστόφορος Κολόμβος. Γεννημένος κατά πάσα πιθανότητα στην ιταλική πόλη Γένοβα στα μέσα του 15ου αιώνα, εποχή που η πόλη είχε μπει για τα καλά στην παρακμή της, ο Κολόμβος κατάφερε, ακολουθώντας μια δύσκολη πορεία, να καταλήξει στην Ισπανία όπου ανέλαβε τα υψηλότερα αξιώματα που είχαν ποτέ παραχωρήσει οι Ισπανοί βασιλείς σε μη Ισπανό υπήκοο. Το μεγαλύτερο και γνωστότερο επίτευγμα του Χριστόφορου Κολόμβου ήταν, ως γνωστόν, ο διάπλους του Ατλαντικού Ωκεανού και το άνοιγμα ενός νέου εμπορικού δρόμου προς τις «Ινδίες», όπως τουλάχιστον πίστευε και ο ίδιος. Το έργο του Κολόμβου έχαιρε τεραστίας εκτίμησης από τους ανθρώπους της εποχής του. Μάλιστα το 1539 γράφτηκε γι΄ αυτόν ότι «… δεν υπάρχει τίποτα πιο τιμητικό για την εποχή μας ή για την προγενέστερη εποχή από την εφεύρεση της τυπογραφίας και την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου… ». Για τον Χριστόφορο Κολόμβο γράφτηκαν πολύ περισσότερα  πράγματα : ύμνοι, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα και πρόσφατα γυρίστηκαν και αρκετές κινηματογραφικές ταινίες. Όλα αυτά συνέβαλλαν ώστε ο Κολόμβος να μεταβληθεί σε μια απολύτως μυθική φιγούρα. Με το παρόν έργο θα προσπαθήσουμε να απομυθοποιήσουμε αυτή την προσωπικότητα και να αναδείξουμε την πραγματική διάσταση του προσώπου που τιμήθηκε με τον τίτλο «πρώτος ναύαρχος του Ατλαντικού Ωκεανού», δηλαδή τον Χριστόφορο Κολόμβo.

 

ΔΩΡΕΑΝ : διαβάστε ΕΔΩ

e-BOOK :  

ΕΝΤΥΠΟ : ΑΜΑΖΟΝ : 5.40 δολ

 

 

 

ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΚΑΙ Η ΒΕΝΕΤΙΑ, 1388-1540

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 


Το Ναύπλιο (Napoli di Romania) ήταν σε βενετικά χέρια την περίοδο 1388-1540. Αναπόφευκτα η κουλτούρα του επηρεάστηκε σοβαρά και, σε κάποιο βαθμό, καθορίστηκε από τη Βενετία με σημάδια μερικά από τα οποία είναι ορατά ακόμα και σήμερα. Αυτή η μελέτη καταγράφει για πρώτη φορά την πλήρη ιστορία του βενετικού Ναυπλίου κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Επίσης αποτυπώνει την καθημερινή ζωή, την αρχιτεκτονική, την τειχοδομία, και αποκαλύπτει πλήρως τις κοινωνικές δομές της πόλης.

 

ΔΩΡΕΑΝ : διαβάστε ΕΔΩ

e-BOOK : ΑΜΑΖΟΝ : 20.00 δολ

ΕΝΤΥΠΟ : ΑΜΑΖΟΝ : 11.50 δολ

 

...................................................................................................................................................................................................

 

 

Ο Σουλεϋμάν ο μεγαλοπρεπής και ο τρίτος βενετοτουρκικός πόλεμος

 


ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ο 3ος βενετο-τουρκικός πόλεμος ξέπσασε το 1537 και τελέιωσε το 1540. Ουσιαστικά ήταν ένα αποτέλεσμα ενός άλλου πολέμου, αυτού ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ισπανία. Αλλά τελικά ενέπλεξε τόσο τη Βενετία όσο και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Οι δυο Δυνάμεις πολέμησαν μεταξύ τους κυρίως στην ελληνική χερσόνησο και στο Ιόνιο πέλαγος. Μια πολύ σημαντική πτυχή αυτού του πολέμου ήταν και η τουρκική πολιορκία του ελληνο-βενετικού Ναυπλίου. Η Βενετία κατείχε το Ναύπλιο την περίοδο 1388-1540. Στην πόλη είχε επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά στην προσπάθειά της να ανοικοδομήσει την πόλη, μαζί και τις οχυρώσεις της. Η πολιορκία του Ναυπλίου διήρκεσε περίπου τρία χρόνια, αλλά οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την πόλη. Στο βιβλίο περιγράφεται η πολιορκία του Ναυπλίου από τον Σουλευμάν τον Μεγαλοπρεπή και τους Οθωμανούς Τούρκους μέχρι την παράδοσή της σε αυτούς από τη Βενετία το 1540.

 

ΔΩΡΕΑΝ :  διαβάστε ΕΔΩ

e-BOOK :  

ΕΝΤΥΠΟ : ΑΜΑΖΟΝ : 7.00 δολ

 

 

Ο ΒΕΝΕΤΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ( 15ος - 16ος αι.)

 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

 

Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης η Βενετία ήταν η μεγαλύτερη και η πιο δυνατή εμπορική Δύναμη στη Μεσόγειο. Από τον 14ο αιώνα μέχρι και τον 16ο αιώνα κυριάρχησε στη Μεσόγειο σχεδόν απ΄ άκρη σ΄ άκρη. Η οργάνωση του εμπορικού της στόλου ήταν ιδανική και υπάκουε σε πρακτικές και αυστηρούς νόμους που είχαν επιβληθεί σε όλο το Κράτος της χωρίς καμιά εξαίρεση, ακόμα και για τα πιο απόμακρα μέρη του και για τις πιο μακρινές ελληνο-βενετικές πόλεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η εργασία παρουσιάζει σύντομα και περιεκτικά τα πιο σημαντικά σημεία του βενετικού εμπορίου σε αυτή την περίοδο.

 

ΔΩΡΕΑΝ : 

e-BOOK : ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

ΕΝΤΥΠΟ : 

 

..............................................................................................................................................

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τον Φεβρουάριο του 1878 η Ρωσία και η Οθωμανική αυτοκρατορία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Η αντίδραση της Αγγλίας ήταν άμεση καθώς με αυτή τη συνθήκη η Ρωσία αναμειγνυόταν άμεσα στα Βαλκάνια. 'Έτσι η Αγγλία με τη συνεργασία και της Γερμανίας τον Ιουνίο του 1878 οργάνωσαν ένα διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο όπου και αναθεωρήθηκαν οι όροι της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Η Ρωσία αποδέχτηκε τις νέες ρυθμίσεις. Κατά την ίδια περίοδο ο Άγγλος πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη κατάφερε να αποσπάσει την Κύπρο από τους Οθωμανούς σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη που πρόσφερε η Αγγλία στην Οθωμανική αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Βερολίνου. Η κατοχή της Κύπρου ήταν απαραίτητη γιατί μαζί με το Γιβραλτάρ και τη Μάλτα δημιουργούσε μια αλυσίδα στρατηγικών λιμανιών στη Μεσόγειο πάνω στο δρόμο που συνέδεε την Άγγλια μέσω Σουέζ με την Ινδία. Τον Ιούνιο του 1878 ο Σουλτάνος συμφώνησε και υπέγραψε με την Αγγλία την συνθήκη υπό την οποία η Μεγάλη Βρετανία θα ασκούσε τη διοίκηση στην Κύπρο. Έτσι στις αρχές του Ιουνίου του 1878 τα βρετανικά στρατεύματα αποβιάστηκαν στο νησί. 

 

 

 

ΔΩΡΕΑΝ : 

e-BOOK : ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

ΕΝΤΥΠΟ :